Forskellen på “varme” og “kolde” engletrompeter

Det er ikke så vanskeligt:
Brugmansia er delt i to grupper hvor den ene naturligt forekommer i “kølige” bjergegne, derfor kaldet montane, eller bare kolde engletrompeter.

Uden her at komme ind på en større familieforklaring så består Brugmansia slægten altså af to grupper (sektioner), hvoraf den kolde navngives Section Sphaerocarpium og den varme Section Brugmansia.
Lidt forvirrende at en sektion Brugmansia hedder Brugmansia, men vi er med, ikke?

Hvad der er vigtigt at vide er, at de to grupper ikke kan krydse indbyrdes (der er set frugter ved bestøvning, men disse er enten tomme eller også er frøskallerne tomme) og at de skal behandles lidt forskelligt:

De kolde engletrompeter kan klare ned til 2 graders varme, mens de varme skal have minimum 8. Dette har i vores egne selvfølgelig mest at sige, i forhold til temperaturen ved vinteropbevaring.  Begge grupper går i dvale ved minimumstemperaturerne og skal så næsten ikke vandes.
Kolde engletrompeter bør ikke stilles i direkte sol.

Gruppen af varme engletrompeter kan stort set ikke få for meget vand og gødning, mens de kolde mistrives ved overvandning/gødskning.

Man skal kende artsnavn for sikkert at afgøre om den er kold eller varm. Men der er lidt kendetegn man kan kikke efter, uden at metoden dog er skudsikker. Montagne har ofte kortere blomster og rør (jeg kan ikke huske hvad det hedder på dansk, på engelsk Stigmas) samt runde frugter, mens de varme har længere blomster og rør, samt aflange frugter.

Dette indlæg skal ikke handle om hvordan man navngiver Brugmansia, men der findes grundlæggende 7 arter hvoraf de tre er kolde:

B. arborea, B. sanguinea, B. vulcanicola

De 4 varme arter er:

B. aurea, B. insignis, B. suaveolens, B. versicolor

Alle andre er hybrider af disse arter, enten naturlige eller kultiverede.

Af naturlige hybrider findes: B. x flava som tilhører den kolde gruppe og derfor kan krydse med de andre i denne gruppe. I den varme gruppe findes  B. x candida samt B. x cubensis

Når du kender dit artsnavn kan du fx spørge Google og søge resultaterne igennem for hints om hvilken hybrid dit eksemplar tilhører, for dermed at afgøre om den tilhører den kolde eller varme gruppe.

 

 

5 thoughts on “Forskellen på “varme” og “kolde” engletrompeter

 1. Tillykke med din nye blog:
  Du skriver at man kan bruge blomstens størrelse til “klassificering” af en plante, det er garanteret rigtigt men lidt svært hvis man ikke har noget at sammenligne med?
  mvh Ivan

 2. Hej, jeg har været så heldig at få fat på en Brugmansia Sanguinea. Jeg har i forvejen en af de varme Brugmsnsia, som jeg gøder kraftigt flere gange om ugen. Men hvilken gødning skal den kolde have og hvor tit ?
  Venligst Susanne Nielsen

  1. Hej Susanne

   De kolde skal have samme type gødning, men mindre af det.
   Jeg ved at der er mange som bare giver dem samme mængde (med god held), men den generelle anbefaling er, at følge vejledningen på din gødning. Jeg ville dog ikke gøde kraftigt flere gange om ugen, men blot moderat en enkelt gang om ugen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.