Frø fra Engletrompet

21. februar 2016 Slået fra Af admin
Frø fra Engletrompet

Hvert frø i en frugt har sin egen genetiske kode, som er forskellig fra de andre frø. Generne stammer fra mange generationer tilbage og man vil derfor oftest opleve, at forædlede planters afkom ikke har de forædlede egenskaber. Langt de fleste planter bliver hvide med enkelte blomster, men hvis man sår samtlige frø fra en plante, vil ingen af de nye planter være fuldkommen ens.
Det er sjovt og nemt at formere ved bestøvning, men altså fuldkommen uforudsigeligt hvad udfald det giver. Genernes kombinationsmuligheder er i tusindvis. Man skal vente omkring 8-18 måneder før frøformerede planter blomstrer og man kan ikke være sikker på udfaldet før efter 3. års blomstring.

Nogle ganske få arter er selvbestøvende og får derfor med sikkerhed samme egenskaber som forældreplanten. Disse sorter er alle hvide med enkelte blomster, så pas godt på hvis du fristes til at købe frø af en sælger som ikke ved hvad vedkommende har med at gøre.

Planter der har samme forældre, kan ikke bestøve hinanden. Hvis man ønsker en plante mere af en sort man allerede har, skal man stiklingeformere. Stiklingeformering er da også den eneste vej frem, hvis man ønsker en særlig sort.

Der findes vejledninger på nettet  hvordan man formerer brugmansia, blandt andet på Ibrugs.com. De glemmer dog at skrive, at man skal så i tusindevis af frø, hvis man gerne vil forædle på særlige egenskaber.