Hvilken jord er bedst til engletrompet

31. marts 2020 Slået fra Af admin
Hvilken jord er bedst til engletrompet

Når man først er kommet godt i gang med at dyrke engletrompet, så ønsker mange at gøre det bedste de kan for deres planter. Og så dukker spørgsmålet om jord op hos de fleste. Jord til mange andre planter, er jo en videnskab og noget der skal tages ret alvorligt.

Engletrompeter gror i alt

Lad mig sige det med det samme, engletrompeter er så livskraftige, at de vil gro i alle slags jord.
Mange sætter deres planter ud i den almindelige havemuld sommeren over, hvilket planten lever rigtig godt med. Den primære grund til, at de fleste sætter deres planter i potte i havejorden er, at planten sætter mange rødder, som er besværlige at grave op igen. Det er virkelig en livskraftig plante.

I hvert fald når vi taler om de varme engle. Du kan se forskellen på varme og kolde engletrompeter her.

Du behøver altså ikke gøre det store nummer ud af jorden til denne plante, men hvis du nu rigtig gerne vil nørde med det, så kommer her nogle tips.

Bedste pH til brugmansiajord

Ifølge Tony Surrow Hansen, som desværre ikke længere er i blandt os, men som var danmarks største ekspert i engletrompet, så er den foretrukne pH-værdi til jorden 6,5 – 7. Man vil kunne se mangelsygdomme, hvis jorden afviger væsentligt fra denne næsten neutrale surhedsgrad.

Er den dyre jord bedre end den billige?

Den dyre jord kan godt være bedre end den billige, men lige til engletrompet er det ikke nødvendigt at spilde penge på god jord.

Køber du fx plantesække, så er der godt med næring i fra start, og det er det engletrompeter har mest brug for. Kalk vil ofte være nødvendig at tilføre undervejs, ligesom der skal mere gødning til – Meget mere gødning!

Spagnum til Engletrompeter

Hvis du skal bruge mange penge på jord, så lad det være af hensyn til vores natur. Spagnum stammer for det meste fra højmoser, en natur som har flere vigtige funktioner for klimaet og for dyre samt planteliv. Se mere om problemerne ved brug af spagnum hos Haveselskabet.
Personligt erstatter jeg spagnum med kokosmuld, da det har mange af de samme egenskaber. Der er bare slet ingen næring i den kokosmuld jeg har, men ved at blande det med den skrappe kompost jeg selv fremstiller af køkkenaffald, så opstår magien.

Luft til rødderne

Engletrompeter klarer som sagt det meste jord, men har du en tung jord, kan det være en fordel at give mulighed for mere luft omkring rødderne. Fx ved hjælp af den billige kokosmuld, som holder længe.

Ler hjælper planten

Ler er en god komponent i jord til engletrompeter. Den holder både på vand og næringsstoffer, så planten hele tiden har forråd, men den hjælper også med at omsætte kalk, så pH bevares. Ler i form af en lerholdig havejord, vil fungere godt.

Kompost

Hvis du som jeg selv fremstiller kompost, så har du allerede en rigtig god løsning til engletrompeter. Bland den med sidste års plantesække (hvis du har haft sygdomsfri planter), eller grav jord op fra haven.

Det er som sagt slet ikke nødvendigt med den dyre jord.

Såjord til engletrompetfrø

Jeg har lavet flere forsøg og jeg ser ingen forskel. Frø fra engletrompet kan sås i såvel så- og priklejord, kokosmuld og jord fra plantesække – eventuelt tilsat lidt leca (som på billedet). Deres spirevillighed handler udelukkende om, hvor friske frøene er. Jo friskere, jo bedre.