Navngivning ud fra udseende

6. september 2018 Slået fra Af admin
Navngivning ud fra udseende

Mange tror fejlagtigt, at man kan få navnet på en plante man har købt (uden navneskilt), ved at lægge et billede på nettet og spørge andre hvad den hedder.

Lad mig slå fast en gang for alle, dette er IKKE muligt.
Det er der mange årsager til.
Blandet andre, at mange eksperimenterer med at avle selv og dette under forhold som ikke er tilstrækkeligt kontrollerede.  Disse planter bliver livligt delt og solgt, og man skal derfor være meget opmærksom på hvem man køber fra, og tjekke op på data samt bruge sin sunde fornuft.
Hvis man er ligeglad med om den plante man har købt har forudsigeligt udseende og egenskaber, er det helt ok, man skal bare ikke sælge eller give den videre med navneskilt på.

At få kultivarer optaget på sortslisten kræver et kæmpe arbejde. Dels skal man være 100% sikker på, hvilken pollen der bliver brugt til bestøvning, på moderplantens oprindelse, og dels har hvert eneste frø i en kapsel forskellige genetiske egenskaber (ligesom fleræggede tvillinger). Og dels kan en frøplante ændre udseende i løbet af de første ca. 3 år, hvilket skal testes af med også stiklinger. Man skal altså igennem en årelang proces, før en hybrid kan navngives.

Flere af os har prøvet at få en plante, som både havde enkelt og dobbelte blomster de første år. Det er sjovt, men ikke hvis man er samler af godkendte sorter.

En anden årsag til, at det er fuldkommen umuligt at sige hvad en plante hedder ud fra et billede er, at der vitterlig er tusindevis. Mange planter ligner hinanden til forveksling indenfor en art (du husker måske fra indlægget om kolde og varme brugmansia, at der grundlæggende er syv arter, som alle andre er hybrider af), men har alligevel forskellige gener og det har betydning for en der fx køber for at hobbyavle.

 

Når alt dette er sagt, så findes der en søgemaskine som kan give en idé om hvilken hybrid du har, ud fra dens særlige kendetegn. Denne finder du på engelsk på Brugmansia.us  Brug den med omtanke og samvittighed til fx at tyde utydelige planteskilte.

 

Husk, at en plante købt uden navn, har ikke noget navn.