Opbevaring af Brugmansia om vinteren

30. juli 2018 Slået fra Af admin
Opbevaring af Brugmansia om vinteren

Brugmansia er en plante der ikke tåler vinterkulde. Den skal derfor, på vores breddegrader her i danmark, ind om vinteren.

Mindstetemperatur

Det er forskelligt hvilke temperaturer de forskellige arter tåler, men som tommelfingerregel skal alle ind, når laveste temperatur kommer under 10 grader celcius.

Vil du gerne vide præcis hvilke temperaturer din plante har det bedst med, så er du nødt til at kende gruppenavnet på din plante. Se vejledning i indlægget her

Oversigt over brugmansias optimale temperaturer

Tegningen fra Ibrugs.com skal læses ved længden af den gule/grønne/gule linje under firkanterne med temperaturangivelser. (Farverne for oven er lidt misvisende, da du slet ikke har brug for farver i firkanterne). Systemet går fra plus 40 grader i venstre side, til minus to i højre. Arborea kan alså tåle maksimalt ca 39 plusgrader, men helt ned til minus to. Dermed ikke sagt den har det godt ved disse ekstremer. Den kan meget vel visne grundigt ned, men altså være i stand til at overleve ekstremerne. Arborea har  det bedst, når temperaturen er mellem 7 og 30 plusgrader.

Vinteropbevaring

Et af de meget spurgte begynderspørgsmål er: Hvor skal planterne så hen om vinteren?

Ja, det er meget individuel hvordan dette takles. Planterne er jo ikke ligefrem små. Personligt har jeg dem i en uopvarmet udestue, der er placeret på sydsiden af mit hus, som ikke er specielt godt isoleret. Det plejer at være sådan, at temperaturen er omkring de 10 grader når det er rigtig koldt udenfor. Jeg har oplevet år, hvor der blev koldere og hvor mine planter så blev lidt frostskadede, men de kom sig fint i løbet af foråret. Jeg har forresten også oplevet år, hvor det ikke har været koldt, men hvor planter alligevel er døde.

Planterne kan godt trives ved stuetemperatur, så går de ikke i dvale, hvilket de gør ved lave temperaturer. Det vil sige, at du kan opleve at have blomstrende planter hen over vinteren, hvis du blot sørger for de får tilskud af lys. OBS. da planten er giftig, mener nogle at også den kraftige duft planterne udsender om aftenen, også er giftig. Allergikere kan også reagere kraftigt på duften.

Mange tager planterne i kælderen. Brugmansia tåler at leve en vinter uden lys, men det kræver at temperaturen er så lav som muligt for arten.

I drivhus i Danmark overlever Brugmansia kun, hvis der tilføres varme og isoleres.

En oplagt mulighed for mange er, at sætte planterne på plantehotel, hvor man kan betale sig fra vinteropbevaringen.